Informatie over het Enneagram

ENNEAGRAM

Karakter betekent letterlijk: stempel, ingriffing. Het woord karakterstructuur betekent dat men een bepaalde vorm (structuur) kan waarnemen, waarbinnen verschillende elementen met elkaar in wisselwerking (in relatie) staan.

Het enneagram bevat negen verschillende karakter structuren, die samen deel uitmaken van een totale structuur (het enneagram-symbool) welke op een verbluffende wijze specifieke relaties van de negen verschillende typen (cq. karakterstructuren) onderling weergeven.

Hoe deze karakterstructuur ontstaat, wordt hier buiten beschouwing gelaten. Men kan deze karakterstructuur als een psychisch gegeven benaderen (of zelfs als een talentendoos) dat , net zoals onze fysieke structuur, een zekere begrenzing aangeeft, die uitgedrukt kan worden als volgt: Wat er niet in een mens aanwezig is, kan er niet uitkomen…

Als metafoor kan men de karakterstructuur omschrijven als psychisch skelet; het is een gegeven dat men reeds vanaf de conceptie in zich draagt, alsof daar reeds de kiem aanwezig is die alles bevat wat men kan worden. Deze kiem geeft zowel de mogelijkheden als beperkingen, m. a. w. de grenzen.

Het zijn niet zozeer deze gegevens die de mens beperken, dan wel de manier waarop men met deze gegevens omspringt, die storingen kan veroorzaken binnen de mens (intrapersoonlijk) of in relatie tot anderen/ de wereld interpersoonlijk).

Hierbij kan de volgende metafoor illustreren hoe sommige mensen vervreemden van hun eigenheid, die, wanneer deze niet tegemoet getreden wordt, voor ernstige problemen kan zorgen: als een kiem in zich een appelboom draagt, zal het moeilijk zijn om er een perelaar van te maken… Elke boom heeft zijn eigen specifieke behoeften, een bepaalde bodem en een vruchtbaar klimaat…

De kracht van het enneagram ligt hierin dat het duidelijk de eigen- aard (igheid) aangeeft van negen groepen mensen.

Het enneagram

Het enneagram is een eeuwenoud model dat in het Grieks letterlijk negen (ennea) en punt (gramma) betekent. Het is een dynamische cirkel die negen basale persoonlijkheidstypen en hun onderlinge interacties beschrijft. Elk type heeft zijn eigen strategie die succes geeft, maar ook beperkingen met zich meebrengt. Negen patronen van denken, voelen en handelen. Het is een levend model want in de negenpuntige ster zijn de punten 3, 6 en 9 door een gelijkzijdige driehoek met pijlen met elkaar verbonden. De overige punten 1, 4, 2, 8, 5 en 7 vormen door de pijlen een hexagon.

Wanneer je kennismaakt met de negen basispersoonlijkheden zul je aanvankelijk in elk getal wel iets van jezelf terugvinden. Je kunt de negen typen zien als negen gloeilampjes. Alle lampjes branden, alleen een brandt het felst. Je basistype. Je bevat dus alle typen, terwijl een type je meest gebruikte strategie is.

Je enneagramgetal vorm je al op hele jonge leeftijd. Vanaf je geboorte begin je geestelijk gedachten, gebeurtenissen en gevoelens op te merken. Deze onbewuste gevoelens en gedachten gaan alle kanten op. Je ratio werkt nog niet en om met de werkelijkheid om te kunnen gaan, kies je onbewust een overlevingsstrategie. Ter bescherming bouw je allerlei mechanismen om je kernkwaliteit heen. Zo begin je je aangeleerde persoonlijkheid op te bouwen en naarmate je ouder wordt, beginnen door opvoeders en de maatschappij bijgebrachte waarden, beperkingen en schuldgevoelens door te dringen. Je verinnerlijkt idealen, je ontwikkelt vermijdingsstrategieën om vervelende gevoelens niet te ervaren. Je neemt overtuigingen aan en stapelt overtuiging op overtuiging wanneer je merkt dat deze voor je werken. Wanneer je bijvoorbeeld merkt dat het loont om sterk te zijn, kies je een andere strategie dan een kind dat merkt dat het de liefde van zijn verzorgers krijgt door aardig te zijn. Zo ontwikkel je onbewust een strategie die op je aangeboren mogelijkheden is gebaseerd en die ook sterk beïnvloed wordt door je genen, je opvoeding en cultuur.

Ieder mens wordt gedreven door een bepaalde kernmotivatie. Daarvan zijn er negen hoofdgroepen:

  1. de perfectionist wil goed zijn en de dingen verbeteren
  2. de helper wil geliefd zijn of worden
  3. de winnaar wil zich waardevol en geaccepteerd voelen
  4. de individualist wil begrijpen wie hij is en zichzelf uitdrukken
  5. de waarnemer wil de wereld om hem heen begrijpen en competent zijn
  6. de loyalist wil zekerheid en veiligheid
  7. de optimist wil blij, gelukkig en tevreden zijn
  8. de leider wil zichzelf beschermen door sterk en vol zelfvertrouwen te zijn
  9. de bemiddelaar wil in eenheid en harmonie met anderen leven

Voor in de training

Ieder type waar je wat moeite bij voelt of een associatie mee maakt met een persoon die je niet zo mag, zegt ook iets over jezelf. Dat zegt alleen al dat je dat soort types minder snel opzoekt of in de vriendenkring hebt en dus ook in je werkkring. Het kan zelfs in die mate, dat het je beperkt in het volledig functioneren. Dus daar kun je je conclusie ook uit trekken, dat daar een aantal leerpunten voor jezelf zit. Je hoeft het allemaal niet te veranderen, je komt al een heel eind als je het jezelf bewust bent. Dat maakt dat je je op goede momenten er even overheen kunt zetten.

Afspraak maken

Afspraak maken

Opdrachtgevers

Loading images...

Over OnsMeer over ons